Home : Memorandum : Anexa 03

MEMORANDUM

ANEXA 3
Decretul-Lege nr. 126 din 24 aprilie 1990 - un act neconstitutional

Analiza juridica a Decretului Lege nr. 126 din 24 aprilie 1990 conduce la concluzia ca acesta este un act neconstitutional! Acest Decret contine chiar si prevederi nelegale si nu a fost amendat cu prevederile Constitutiei Romaniei votata in 1991 si, ulterior, cu cele ale Constitutiei din 2003.

1. In primul rand, pentru ca o mare parte din proprietatile Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, si anume domeniile acesteia, nu se dau înapoi.

2. In al doilea rand, toata aceasta "restituire" se afla tot sub controlul aceluia care a facut confiscarea initiala, adica a Statului, care numeste "prin hotarare de guvern" pe cei care vor face parte din comisie:

"Art. 2. Bunurile preluate de catre stat, ca urmare a decretului 358/1948, si care exista acum in patrimoniul statului, cu exceptia marilor proprietati agricole, sunt restituite, in starea lor actuala, Bisericii Romane Unite cu Roma (Greco-Catolica). Pentru identificarea lor, inventarierea si restituirea lor, se constitue o Comisie formata din reprezentanti ai statului si ai Bisericii Romane Unite cu Roma (Greco-Catolica), numiti de catre guvern."

3. In al treilea rand, Statul Roman isi deleaga autoritatea statala unei comisii formate din clerici. Art. 3 al aceluiasi decret stipuleaza urmatoarele:

"Situatia juridica a lacasurilor de cult si a caselor parohiale care au apartinut Bisericii Romane Unite cu Roma (Greco-Catolica) si au fost preluate de Biserica Ortodoxa Romana se va stabili de catre o comisie mixta, formata din reprezentanti clericali ai celor doua culte religioase, tinand seama de dorinta credinciosilor din comunitatile care detin aceste bunuri."

Acest lucru este in mod evident neconstitutional intrucat puterea legislativa a Statului (in ce priveste stabilirea situatiei juridice a unor bunuri) nu poate fi delegata unei comisii mixte formate din reprezentanti clericali ai unor culte religioase! Mai mult decat atat, reglementarea juridica nu se poate face tinand seama de "dorinta credinciosilor din comunitatile care detin aceste bunuri" intrucat nu poate fi vorba de organizarea unui referendum in ceea ce priveste dreptul de proprietate al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice.

Inclusiv formularea "credinciosilor din comunitatile care detin aceste bunuri" este ilegala, nu numai pentru ca incalca dreptul canonic al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, dar si pentru ca aceste bunuri nu au fost niciodata detinute de credinciosii in chestiune si cu titluri legale de proprietate, ci au fost confiscate de catre Statul Roman si date in folosinta Bisericii Ortodoxe Romane.

Este evident ca nu poate fi vorba aici despre credinciosi - caci ei sunt liberi sa-si marturiseasca credinta pe care o prefera, fapt garantat de însasi Constitutia Romaniei - ci despre posesia bunurilor imobile.

In plus, acest Decret-Lege pretinde ca lacasurile de cult "au fost preluate" de catre Biserica Ortodoxa Romana (ceea ce este in contradictie cu art. 2 al Decretului-Lege 358/1948).

Articolul 3 din Decretul 126/1990 scoate din competenta institutiilor judecatoresti rezolvarea dreptului de proprietate asupra lacasurilor de cult si a caselor parohiale si instituie o "rezolvare" prin dialog de catre asa-zisele comisii mixte care trebuie, insa, sa tina seama de dorinta credinciosilor care detin aceste bunuri.

Astfel, printr-un alt abuz de putere, Statul Roman mai confera si dreptul de judecata tocmai celui care stapaneste bunurile Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, obtinute prin confiscarea lor tot de catre Stat!

Acest lucru este pur si simplu o monstruozitate juridica ce trebuie abrogata!

4. Este evident ca prin prevederile sale, Decretul-Lege 126/1990 ingradeste dreptul la justitie a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, fapt care contravine articolului 21 din Constitutia Romaniei conform caruia:

"Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatii si intereselor sale legitime. Nici o lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept."

In concluzie, Decretul Lege nr. 126, din 24 aprilie 1990,
este un act neconstitutional si trebuie înlocuit cu legi clare prin care
Statul Roman sa repare nedreptatile savarsite impotriva
Bisericii Romane Unite!

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
10.11.2013 Institutii ale Statului Roman ...
In urma interventiei mai multor institutii ale Statului Roman pentru a pune piedici executarii une... citeste »

02.12.2014 Liderul Bisericii Greco-Catoli...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan i-a adresat o scrisoare de felicitare in numele Bisericii Greco-... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3382720