Home : Memorandum : Anexa 04

MEMORANDUM

ANEXA 4
Ineficienta si lipsa de urmari a "dialogului"
cu Ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane

Solutia propusa in Decretul-Lege 126/1990 ca diferendele sa se rezolve prin dialog cu Biserica Ortodoxa Romana au acutizat si mai mult problemele. Nu s-a rezolvat aproape nimic, iar cramponarea Ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane si a Statului de santajarea printr-un dialog in care Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, nu i se recunoste dreptul de proprietate asupra propriilor bunuri, a dus la o prelungire a nedreptatilor si la aparitia a numeroase situatii conflictuale pe care autoritatile le-au tratat cu superficialitate si partinire in favoarea majoritatii ortodoxe.

Decretul 126/1990 nu a facut altceva decat sa creeze tensiuni sociale intre credinciosii ortodocsi si cei greco-catolici, a generat o serie de actiuni in justitie pe banii contribuabilului si nu a condus, in nici un fel, la solutionarea problemei proprietatii Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice.

Toate actiunile Ierarhiei Greco-Catolice, fie cu Statul, fie cu Ierarhii Bisericii Ortodoxe Romana, s-au dovedit inutile. Nici actiunile laicatului nu au dus la rezultate mai bune, desi au fost numeroase si multilaterale. O demonstreaza clar situatiile conflictuale prelungite, procentul bunurilor restituite si folosite, procent in cadrul caruia ponderea proprietatilor recuperate prin instanta sau prin actiuni in forta ale laicatului este covarsitoare in raport cu ponderea pe care o au cele castigate prin lucrarile Comisiei Mixte de Dialog.

Astfel, in cele sase runde ale intalnirilor Comisiei Mixte de Dialog la nivel inalt dintre greco-catolici si ortodocsi s-a reusit retrocedarea efectiva a doar unui numar de sase biserici (in anul 2002 au mai fost restituite inca trei in acest cadru al dialogului), slujirea alternativa fiind refuzata in toate cazurile cerute de Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica. Acest lucru s-a intamplat in timp ce prin alte mijloace, procese sau forta, s-a reusit recuperarea a peste 100 de lacasuri de cult, in afara actiunii cadrului creat de decretul 126.

Prezentam mai jos situatia reala a raportului cereri-rezultate din cadrul celor sase runde de dialog:

1. Biserici revendicate, in aceasta etapa de refacere a Bisericii Greco-Catolice din Romania, in cadrul Comisiei Mixte de Dialog, la intalnirea din 4 noiembrie 1999, ce a avut loc la Oradea:

Episcopia Oradea Maramures Cluj-Gherla Alba-Fagaras Lugoj Total
Catedrale 1 1 1 - - 3
Protopopiale 4 11 7 18 8 48
Biserici 5 17 24 34 29 109
Total 10 29 32 52 37 160

2. Localitati in care s-a cerut sa se faca slujbe alternative:

Episcopia Oradea Maramures Cluj-Gherla Alba-Fagaras Lugoj Total
  43 59 40 75 10 227

3. Biserici reprimite in urma celor hotarate de Comisia Mixta de Dialog:

Episcopia Oradea 1 - Biserica din Baia de Cris, jud. Bihor
Episcopia Maramures 0
Episcopia Cluj-Gherla 2 - Biserica din Unirea si biserica din Ocna Dej, jud. Cluj
Episcopia de Alba-Fagaras 2 - Biserica din Petelea, jud. Mures
  Biserica din Cetatea de Balta, jud. Alba
Episcopia Lugoj 1 - Biserica din Ghelari, jud. Hunedoara

Total:6 biserici

4. Localitati in care s-a aprobat folosirea alternativa a fostei biserici greco-catolice:

Total:0 biserici

In anul 2002 au mai fost retrocedate trei biserici: la Visag - jud. Maramures, la Pricaz - jud. Hunedoara si la Decea - jud. Alba (biserica ortodoxa).

In cei 15 ani ce s-au scurs de la caderea comunismului s-au inregistrat:

  • cereri sau plangeri locale ale parohiilor reinfiintate pentru biserici, case parohiale, pamanturi bisericesti;

  • cereri ale episcopilor pentru restituirea marilor cladiri, sedii episcopale, biserici-catedrale, cladiri scolare (gradinite, scoli de meserii, licee, academii teologice);

  • actiuni in forta ale laicatului pentru a forta aplicarea unor decizii judecatoresti atunci cand organele Statului nu au fost in stare sa aplice legea. Ultimul caz mult mediatizat: Ocna Mures;

  • memorii in presa, memorii la institutiile Statului, lucrari cu scop "retrocedant", asa-zisa literatura a restituirii (primul, la 29.1.1990 catre Ministerul Cultelor si apoi, in serie, catre guverne, ministere, presedintele Statului si chiar guvernelor straine: vezi A. Moisin, Marturiile prigoanei contra Bisericii Romane Unite cu Roma (Greco-Catolica) intre anii 1990-1995, Sibiu, 1995.)

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3382758