Home : Memorandum : Anexa 08

MEMORANDUM

ANEXA 8
Raport pentru anul 2004 al Biroului pentru Democratie,
Libertate Religioasa si Munca al Guvernului American
referitor la libertatea religioasa din Romania

Raportul Departamentului de stat S.U.A cu privire la anul 2004 continua semnalarea negativa a prestatiei autoritatilor de stat romane in dreptul respectarii libertatilor religioase si de constiinta din Romania. In raport se recunoaste la fel ca in rapoartele anuale anterioare ca, desi libertatea religioasa este asigurata de Constitutie, se constata abuzuri din partea unor reprezentanti ai autoritatilor locale si, respectiv, al clerului ortodox, care nu sunt inca pregatiti sa inteleaga dimensiunea europeana a libertatii religioase. Prezentam in continuare modul in care situatia privind libertatea religioasa din Romania pentru anul 2004 este perceputa la Washington.

Constitutia prevede libertatea de constiinta. Anumite restrictii afecteza negativ acest drept, iar functionari de stat la nivele inferioare au intervenit in activitati religioase. Fata de situatia anterioara, nu s-a constatat nici o schimbare in privinta situatiei generale a respectarii libertatii religioase in perioada acoperita de raport.

Reglementari privind inregistrarea si recunoasterea blocheaza in continuare religiile minoritare. Guvernul nu a reglementat in nici un fel retrocedarea bisericilor si proprietatilor Bisericii Greco-Catolice, confiscate si transferate de comunisti Bisericii Ortodoxe in 1948. Biserica Ortodoxa a continuat sa se opuna retrocedarii bisericilor confiscate in 1948. In ciuda unor repetate interventii ale Ambasadei SUA de la Bucuresti si a autoritatilor americane pe langa guvernul roman, nu s-a constatat nici o schimbare de atitudine.

Guvernul exercita in continuare o influenta considerabila asupra practicii religioase prin diverse legi si decrete. Biserica Ortodoxa exercita la randul ei o influenta substantiala asupra populatiei si a decidentilor. Un decret comunist, 177/1948, ramane legea de baza care reglementeaza raportul cultelor cu statul. Acest decret permite un control substantial de stat asupra vietii religioase. Tehnic, aproape nici un articol nu a fost abrogat formal. Secretariatul de Stat pentru Culte sustine ca un mare numar de articole sunt nule datorita Constitutiei si a unui numar de decrete ulterioare. Prevederi privind controlul si interferenta statului exista inca in lege. Procedura de inregistrare nu este clara si permite abuzuri.

Raportul mentioneaza si lipsa de progres in privinta retrocedarii in cadrul comisiilor de dialog si refuzul in mare parte al justitiei de a judeca aceste cazuri motivand ca ele trebuie solutionate prin dialog, conform unui decretul din 1990. In 15 ani, numai 15 biserici din 2600 au fost restituite ca urmare a dialogului. Mai mult decat atat, o serie de biserici in disputa, aflate in proprietatea Bisericii Ortodoxe, au fost demolate in aceasta perioada, in ciuda pretinsei disponibilitati pentru dialog a Bisericii majoritare.

Textul integral al acestui raport in limba engleza poate fi gasit la adresa:
http://www.state.gov/g/drl/rls/irf/2004/35479.htmVersetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3382713