Home : Memorandum : Continut

MEMORANDUM

CONTINUT

Stimati Reprezentanti ai Statului Roman,

Cu profunda mahnire constatam ca, dupa mai bine de 15 ani de la Revolutia Anti-Comunista din 1989, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, continua sa fie discriminata.

Discriminarea ia urmatoarele forme:

 • Ingradirea dreptului la justitie a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice.

 • Refuzul Statului Roman de a inapoia bunurile nationalizate si confiscate de la Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica.

 • Acte legislative menite sa legifereze si in prezent nationalizarea si confiscarea din anul 1948.

 • Permiterea incitarii la ura pe motive religioase, inclusiv prin educatia religioasa din scolile de stat si pe calea mass-mediei publice.

 • Refuzul Statului Roman de a aplica legea si permiterea incalcarii acesteia de catre unii dintre functionarii sai si de catre diverse grupuri de presiune.

 • Permiterea demolarii sau dezmembrarii ilegale a lacasurilor de cult si a altor imobile care apartin Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice.

 • Permiterea vanzarii sau a distrugerii bunurilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, chiar daca unele sunt obiecte de patrimoniu national sau universal.

 • Marginalizarea reprezentantilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, in cadrul diferitelor sarbatori nationale si locale organizate de autoritati, la care membrii ei marcanti nu sunt invitati sau sunt marginalizati.

 • Discriminarea laicilor greco-catolici de catre institutiile de stat din Romania, prin incalcarea principiului neutralitatii Statului.

Dupa 15 ani de la Revolutie, noi, credinciosii greco-catolici din Romania si din afara ei, ne simtim victime ale abuzului de putere al Statului Roman, abuz care trebuie sa inceteze de indata.

Cu tristete va atragem atentia ca s-a ajuns la situatia in care credinciosii greco-catolici se simt straini in propria lor tara, avandu-se senzatia ca, prin incalcarea sistematica a drepturilor lor constitutionale, se doreste suprimarea Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, din Romania.

Datorita lipsei de biserici, de case parohiale si alte proprietati legate de acestea, a lipsei de cladiri in care sa ne desfasuram activitatile, foarte multi credinciosi greco-catolici nu pot sa-si desfasoare in mod normal viata spirituala, neavand mijloacele necesare exprimarii libere a propriei identitati confesionale.

Statul Roman actual nu face altceva decat sa continue politica Statului Roman comunist, care in 1948 a interzis functionarea Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, si i-a confiscat toate bunurile. Din cele peste 2030 de biserici nu au fost recuperate decat 136, ceea ce face imposibila functionarea libera si normala a Bisericii Greco-Catolice din Romania, clericii si credinciosii celebrand Sfintele Taine in mai mult de 350 de locuri improvizate (capele improvizate in cazul cel mai fericit, dar si garaje, sali de mese, centrale termice sau chiar sub cerul liber...). Nu s-a reusit recuperarea nici macar a Bisericilor catedrale de la Oradea, Baia-Mare sau Gherla, si nici a Bisericii Vicariale de la Bucuresti!

Statul Roman intretine, prin institutiile sale centrale si locale, o atmosfera de asa-zisa "neinterventie activa" prin care incearca sa arunce obligatia sa legala de restituire a bunurilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, spre beneficiarii actuali ai acestor bunuri, adica fie spre propriile sale institutii, fie spre Biserica Ortodoxa Romana, fie spre terte parti. Acest lucru este un abuz care genereaza dezbinare, amaraciune, confuzie si uneori chiar violenta intre cetatenii Romaniei.

Ca urmare a politicii ostile a Statului Roman fata de Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, a multiplelor intimidari, a pericolului de a-si pierde locul de munca, in randurile credinciosilor persista inca teama de a se declara greco-catolici! Acest lucru reiese atat din Raportul pe 2004 al Biroului pentru Democratie, Libertate Religioasa si Munca al Guvernului American, cat si din raportul anual al Departamentului de Stat American referitor la libertatea religioasa din Romania, prezentat in anexe. [a se vedea anexa08]

Suntem constienti de faptul ca Biserica Ortodoxa Romana este majoritara si ca functionarii Statului Roman sunt in majoritate ortodocsi. Ca minoritari insa, alaturi de romano-catolici, reformati, neoprotestanti, mozaici, etc., noi ne consideram cetateni liberi ai acestei tari, avand dreptul la o existenta demna in Romania, fiind indreptatiti la protectia autoritatilor statului si la repararea abuzului facut in anii `46-`48.

Biserica Ortodoxa Romana este Biserica noastra sora, si nu ea este cea care ne-a nationalizat si confiscat bunurile, ci Statul Roman. De aceea, nu mai putem accepta aceasta dezbinare dintre credinciosii greco-catolici si cei ortodocsi, de care este responsabil, direct sau indirect, Statul Roman.

Statul Roman actual este mostenitorul de drept si de fapt al Statului comunist, cel care intre anii 1945-1989 a incercat sa suprime Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica. I-a confiscat bunurile, i-a lichidat ierarhia, i-a decimat clerul si o parte din laicii activi. Acelasi stat comunist a urmarit si persecutat sistematic, timp de peste patru decenii, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, organizata in clandestinitate, urmarind eliminarea oricaror urme ale existentei sale.

Atragem atentia Statului Roman ca majoritatea cladirilor episcopale, a scolilor, academiilor, manastirilor, bisericilor si a proprietatilor funciare si forestiere au fost construite fie din fonduri si cu forte proprii ale Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, fie au fost primite din partea unor autoritati bisericesti sau laice, altele decat Statul Roman, inaintea Unirii din 1918.

De asemenea, atragem atentia Statului Roman ca in toata istoria noastra, nici macar administratiile straine sub care a stat Transilvania nu au indraznit sa confiste lacasurile de cult si nici alte bunuri ale Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice.

Prin acte abuzive, Statul Roman si-a insusit si apoi a donat, cu de la sine putere, proprietati pentru care si la care nu a contribuit cu nimic.

Mai mult decat atat, in incercarea de suprimare a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, Statul Roman permite chiar in prezent demolarea, dezmembrarea, arderea sau vanzarea abuziva a mai multor biserici greco-catolice si a altor bunuri mobile sau imobile apartinand patrimoniului acesteia.

Din aceste motive, partenerul de dialog al credinciosilor greco-catolici este si va ramane exclusiv Statul Roman pana la indeplinirea tuturor obligatiilor pe care le are in acesta problema.

In Secolul XXI, dupa aderarea Romaniei laNATO si in ajunul aderarii sale laUniunea Europeana, astfel de abuzuri nu mai pot fi tolerate nici in drept si nici in fapt!

Cu toate acestea, in speranta ca situatia din Romania va reveni la normal si ca drepturile omului vor fi respectate, romanii din tara si din afara Romaniei, inclusiv cei greco-catolici, sprijina aderarea la UE a Romaniei. Avem in vedere aici atat faptul ca reprezentantii Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, au ramas fideli documentului semnat la Snagov cat si faptul ca sprijina in continuare integrarea Romaniei in structurile europene la fel cum a facut-o si cu aderarea Romaniei la NATO. Amintim aici cazul organizatiei "Romania NATO Alliance" din Chicago, Statele Unite, care are in componenta sa un numar important de greco-catolici si care, in luna decembrie a anului 2001, a influentat in mod hotarator motiunea senatorului Richard Durbin de Illinois pentru ca Romania sa fie admisa in NATO.

Intrucat toate demersurile legitime facute de catre ierarhii Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, catre Statul Roman pentru a repune Biserica noastra in drepturile ei legitime au esuat, noi, enoriasii Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, din Romania si din intreaga lume, ne simtim obligati in constiinta sa trecem la actiuni proprii pentru a ne apara drepturile.

Prin urmare, pe baza principiilor de drept, precum si pe baza unor argumente istorice, sociale, culturale si religioase enumerate in completarea acestui document, va adresam acest Memorandum:

Cerem cu fermitate Statului Roman:

 • Respectarea dreptului constitutional la existenta al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, la celebrarea propriului cult in locuri demne, la pastorirea propriilor credinciosi, la exprimarea propriilor convingeri religioase.

 • Respectarea dreptului de exprimare libera a propriei identitati confesionale a credinciosilor greco-catolici.

 • Incetarea imediata a discriminarii si a incercarilor de suprimare a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice.

 • Incetarea de urgenta a demolarilor si a dezmembrarilor abuzive a bisericilor greco-catolice si punerea imediata a celor din secolele XVIII si XIX sub incidenta legii nr. 422/18.07.2001, privind protejarea monumentelor istorice.

 • Restituirea imediata si neconditionata catre Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica a tuturor bunurilor nationalizate sau confiscate de catre Statul Roman comunist prin crearea unui cadru legislativ ferm, in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu toate tratatele internationale la care Statul Roman este semnatar.

 • Restituirea bunurilor sa fie rezolvata de Statul Roman fara interventia vreunei parti intermediare (parteneri, beneficiarii bunurilor, etc.). Dialogul ortodox - greco-catolic, care s-a dovedit ineficient, sa intervina numai pentru identificarea modalitatilor practice prin care greco-catolicii isi vor reprimi in fapt bunurile. Abia dupa ce Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, ii va fi reconstituit dreptul de proprietate asupra lacasurilor de cult si a proprietatilor ce ii apartin de drept, se va putea rezolva, in spiritul dragostei fratesti, accesul la aceste lacasuri de cult a tuturor credinciosilor, inclusiv a celor care vor sa practice cultul ortodox, indiferent cum au ajuns la aceasta alegere. Disponibilitatea in acest sens a fost manifestata de catre Ierarhii Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, inca din 1990.

 • Abrogarea imediata a Decretul-Lege nr. 126/1990 pe motivul neconstitutionalitatii sale. Transferarea atributiilor juridice ale Statului unei comisii ecleziastice mixte, care sa efectueze restituirea, este ilegala, abuziva, ingradeste dreptul la justitie al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, si eludeaza in mod nepermis obligatiile constitutionale ale Statului.

 • Punerea in practica a consecintelor abrogarii Decretului nr. 358/1948, efectuat prin Decretul-Lege nr. 9 din 31 decembrie 1989, prin care acesta este considerat ca fiind un act "impotriva poporului roman" si, prin urmare, el nu poate constitui sursa de drept. Nimeni si nimic, cu atat mai putin posesia abuziva, prelungita in timp, sau posesia prin acte legislative neconstitutionale nu pot opera schimbarea proprietatii.

 • Urgentarea reconstituirii dreptului de proprietate (si punerea efectiva in posesie) asupra terenurilor agricole si forestiere de care a fost deposedata Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica.

 • Achitarea unor sume, ca efect reparator, in vederea refacerii infrastructurale a Bisericii Romane Unite cu Roma, corespunzatoare sumelor care au fost confiscate in momentul dizolvarii ei de catre statul comunist si al altor bunuri care nu mai pot fi retrocedate in natura.

Daca doriti o Romanie moderna si stabila, daca doriti un statut demn de aliat NATO si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, nu admiteti ca poporul roman sa fie lipsit de una dintre cele mai europene componente ale sale: Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica. Intreaga responsabilitate va cadea pe umerii dumneavoastra!

Acum 113 ani, cu prilejul Memorandumului din 1892, memorandistii de atunci, cerand drepturi pentru poporul roman, spuneau:

"Existenta unei natiuni nu se discuta, ea se afirma!"

Si noi, astazi, cerand drepturi legitime pentru Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, parafrazand faimoasa declaratie, va spunem:

Existenta unei Biserici nu se discuta, ea se afirma!

Asa cum am afirmat in anul 2002, consideram ca acestea sunt drepturile noastre legitime si cerem Statului Roman sa le respecte in intregime! Nu dorim sa apelam la forurile internationale pentru a ne face dreptate in propria noastra tara! Daca Statul Roman, insa, nu va interveni de urgenta in solutionarea acestor probleme, ne vedem constransi sa ne adresam oricaror organisme internationale, inclusiv Curtii Europene a Drepturilor Omului prin initierea unui proces contra Statului Roman.

Cerem Statului Roman sa ia exemplul altor state si sa restituie integral proprietatile confiscate de la Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica.

Mentionam ca dorim rezolvarea situatiei Bisericii noastre pana la finele anului 2005. Dupa aceasta data vom considera ca tot ce era de facut pe cale de negociere a fost facut si ca nu exista solutie pentru noi decat aceea de a face apel la diferite organisme din strainatate pentru ca nedreptatile impotriva noastra sa nu mai continue. Cu aceasta ocazie facem apel atat la parlamentul Romaniei cat si la Presedntie si Guvern pentru stoparea oricarei tentative legislative, inclusiv modificarea Legii Cultelor, in care nu este inclusa si retrocedarea in integrum a propietatilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica.

Am dori sa luati aminte la cuvintele IPS Nicolae Corneanu, Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit Ortodox al Banatului, care in spirit crestin si cu mult curaj spunea:

"Nu am intrat in bisericile voastre ca sa vi le furam,
ci ca sa vi le dam inapoi cand va sosi ceasul."

IATA, ACUM A SOSIT CEASUL!

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
27.10.2014 Monica Macovei atacata de PSD ...
Monica Macovei, candidat independent la presedintia Romaniei, a fost atacata in seara zilei de 21 oc... citeste »

28.11.2013 Biserica din Sarsig (BH) a fos...
Data de 28 decembrie, a.c. a fost o zi istorica pentru comuitatea greco-catolica din Sarsig, care a ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3322160